Cand te-ai hotarat ca in sfarsit a sosit momentul sa renunti la chirie si sa iti cauti un apartament care sa ti se potriveasca, ai pornit la drum cu imaginea caminului in care ai crescut: un spatiu delimitat, in care bucataria este bine inchisa pentru a nu trece dincolo de ea aromele mancarurilor pregatite. Totul s-a schimbat insa atunci cand ai vazut apartamentul mult visat, intr-un ansamblu rezidential nou, si in care bucataria era altfel decat ti-o imaginai: se deschidea intr-un living spatios in care deja visai ca se vor aduna prietenii pentru a va relaxa dupa o zi incarcata.
Designul open-space este folosit din 1880, cand arhitectul Frank Lloyd Wright sustinea avantajele spatiilor multifunctionale, care sa incurajeze socializarea. De atunci, acest tip de spatii au devenit solutia potrivita pentru locuintele de mici dimensiuni, iar in prezent sunt des intalnite in apartamentele din noile ansambluri rezidentiale. In ciuda aparentelor, spatiile open-space reprezinta o solutie cu multe beneficii, mai ales daca vei pune in aplicare sfaturile specialistilor pentru un design functional si confortabil, care sa iti faca viata de zi cu zi confortabila.
Cu siguranta, principala grija a celor care ezita sa aleaga un apartament cu bucatarie open-space este faptul ca trebuie sa gaseasca solutii pentru ca mirosul sau fumul din bacatarie sa nu ajunga in restul casei. Aceasta preocupare dispare usor insa, pentru ca in prezent ai la dispozitie numeroase metode eficiente pentru a scapa de aceasta problema. Poti opta pentru o hota eficienta, cu putere mare de absorbție, silentioasa și usor de folosit si astfel nu iti vei mai face griji ca mirosurile de mancare vor invada intregul apartament.
De asemenea, daca hota nu ti se pare suficienta, poti alege sa delimitezi cele doua spatii, astfel incat bucataria sa devina o insula, cu un design functional, in care sa ai la dispozitie si spatiu de depozitare, si un loc pentru luat masa.
Important este ca atunci cand optezi pentru un apartament cu bucatarie open-space sa ai grija ca intre designul ales pentru bucatarie si cel pentru living sa exista continuitate si sa nu lase impresia ca sunt doua povesti diferite. In functie de preferinte, poti opta pentru un stil minimalist, retro sau, de ce nu, industrial.